6 December 2025
Beslenme Duyurular Genel Haber Sektörel Gelişim

Çalıştaya davet

  • Ocak 19, 2020
  • 0

Projemizin ilk bölümünde elde edilen çıktılarını tüm paydaşlarımız ile kamu temsilcilerine duyuracağımız ve birlikte; Suyu daha verimli kullanmak adına fikirler üreteceğimiz, Güncel su ayak izi hesaplama yaklaşımlarını kavrayacağımız,

Çalıştaya davet

Projemizin ilk bölümünde elde edilen çıktılarını tüm paydaşlarımız ile kamu temsilcilerine duyuracağımız ve birlikte;

  • Suyu daha verimli kullanmak adına fikirler üreteceğimiz,
  • Güncel su ayak izi hesaplama yaklaşımlarını kavrayacağımız,
  • Ülkemizin su geleceğini haritalandıracağımız,
  • İklim değişikliği perspektifinden Türkiye’ de hayvancılık ve sütçülük sektörünü kamu, akademisyen ve sanayici olarak irdeleyeceğimiz çalıştayımız 30 Ocak 2020, Saat 10.00 da Ankara’da Plaza Otel’de yapılacaktır.

Ülkemizin sürdürülebilirlik politikaları ve geleceği açısından önemine inandığımız bu toplantıda sizleri de aramızda görmekten onur duyarız.

Kayıt ve bilgi için asudiletisim@asuder.org.tr

www.ssstr.org.

Türkiye – AB Sivil Toplum Diyaloğu beşinci dönem çağrısı çerçevesinde hibe alan “Türkiye Sütçülük Sektörünün Su Sürdürülebilirliği: Verimlilik, Riskler ve Kırılganlıklar” projesi ASÜD’ün koordinatörlüğünde; İngiltere’den International Business Leaders Forum (IBLF), Hollanda’dan Water Footprint Network (WFN) ve Türkiye’den İklim Araştırmaları Derneği (İAD) ile birlikte yürütülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, İzmir Kalkınma Ajansı, Ulusal Süt Konseyi, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği ve Tire Süt Kooperatifi projemize destek vermektedir.

Projemiz en temelde su riskinin değerlendirilmesi, değer zinciri üzerinde su riskinin olası etkilerinin incelenmesi ve su ile ilgili riskler konusunda Türkiye sütçülük sektörünün kırılganlığının azaltılması konusundaki çalışmaların yanı sıra ve İngiliz ve Hollandalı proje ortakları ile çiftlik ve işletme seviyesinde bilgi paylaşımı yanında, politika, teşvikler ve mevzuat konusunda da bilgi paylaşımı platformu yaratılmasını hedeflemektedir.

15 ay sürecek faaliyetlerimizin ilk 9 aylık bölümünde;

  • Saha ziyaretleri, anketler ve araştırmalar ile Türkiye sütçülük sektöründe mevcut su kullanımının tüm değer zincirinde (yem, süt hayvanı yetiştirilmesi, süt ve süt ürünleri üretimi ve tüketiciye sunulması) suya bağımlılık ve süt sektörünün su kaynakları üzerindeki etkisi değerlendirilmesi yapılmış,
  • Sütçülük sektörünün su kırılganlıkları değerlendirilerek ve haritalandırılması gerçekleştirilmiş, sektörünün su kaynakları üzerindeki etkisi ölçülmüştür,

Önümüzdeki dönemde ise

  • AB ülkeleri ve Türkiye verileri dikkate alınarak, bir birim üretim başına verimlilik, su kullanımı verilerinin kıyaslanması, mevzuat, politikalar ve stratejik yaklaşım konusunda, proje üyesi ülkelerdeki uygulamalar ile Türkiye’deki uygulamalar karşılaştırılacak ve politika önerileri geliştirilerek, sektörünün su kaynakları üzerindeki etkisi değerlendirilmesi,

Türkiye Sütçülük Sektörünün Su Sürdürülebilirliği:

Verimlilik, Riskler ve Kırılganlıklar Projesi

Ankara Çalıştayı

30 OCAK 2020, Perşembe

P r o g r a m

 09:30     Kayıt

10:00   Açılış Konuşmaları

            ASÜD Yönetim Kurulu Temsilcisi

            Dışişleri Bakanlığı, AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğü

            Dr. Yakup Karaaslan – Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yrd.

            Recep Akdeniz – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yrd.

 

10:30     Proje İlk Aşama Çıktıları

            Burhan Sakkaoğlu – ASÜD

            Kilit Paydaşlar ile Görüşmeler ve Anket Çalışması

            Dilek Emil – EWA Kurumsal Danışmanlık

            Türkiye Sütçülük Sektörü Mevcut Su Durum Analizi

Kemal Demirkol  – GTE

            Sütçülük Sektöründe Su Riski Değerlendirmesi, Su Verimliliği Etüdü ve Öneriler

Dr. Ertuğ Erçin – WFN

            Türkiye Sütçülük Sektörünün Kırılganlıklarının Değerlendirilmesi ve Haritalandırılması

11:30     Kahve Arası

11:45   Kamu Perspektifinden Türkiye’de Su

Gürsel Erul Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Daire Bşk.

Taner Kimençe Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Yönetimi Daire Bşk.

Emine Bilgen Eymirli – İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi Uz.

 12:30     Öğle Yemeği

13:30   Çalıştay –  Sütçülük Sektöründe Su Kullanımı

15:30     Kahve Arası

15:45   PANEL  İklim Değişikliği Perspektifinden Sütçülük Sektörü

          

Moderatör: Prof. Dr. Erdoğan Güneş – Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü

            Dr. Baran Bozoğlu – TMMOB Çevre Mühendisleri Odası

            Prof. Dr. Gürsel Dellal – Ankara Üniversitesi Zootekni Bölümü

            ECOLAB Türkiye

            EKER Süt Ürünleri

            UNDP

17:00     Soru Cevap-Kapanış